Aplikasi-aplikasi Prinsip Pascal

Brek Hidraulik

 1. Kebanyakan sistem brek kereta menggunakan brek hidraulik.
 2. Dalam brek hidraulik, tekanan dipindah melalui cecair dari pedal brek ke roda-roda kereta apabila pedal brek ditekan.
 3. Terdapat dua jenis brek dalam kereta, iaitu
  1. brek piring yang biasanya digunakan pada. roda. hadapan,dan
  2. brek dram yang biasanya digunakan pada roda belakang.
 4. Rajah di atas menunjukkan sistem brek hidraulik kereta.
 5. Apabila pedal brek ditekan, omboh kecil pada roda hadapan ditolak supaya bersentuhan dengan dua belah piring keluli. Daya geseran antara kasut brek dengan piring keluli boleh memperlahankan kereta.
 6. Apabila pedal brek ditekan, omboh kecil B pada roda belakang juga ditolak. Omboh itu seterusnya menolak sepasang kasut brek supaya bersentuhan dengan dram brek. Daya geseran antara kasut brek dengan dram brek boleh memperlahankan kereta.

  Soalan & Jawapan

  S: Adalah sangat jika terdapat gelembung udara terperangkap di dalam minyak brek. Terangkan.

  J: 

  1. Jika terdapat gelembung udara di dalam minyak brek, minyak brek boleh dimampatkan.
  2. Ini akan menghalangkan atau memperlahankan pemindahan tekanan melalui minyak brek kepada kasut brek dan seterusnya mengakibatkan sistem brek gagal berfingsi.

  Soalan & Jawapan

  S: Mengapakah air adalah tidak sesuai digunakan untuk menggantikan minyak brek sebagai cecair brek dalam sistem brek hidraulik?

  J:

  1. Takat didih minyak adalah jauh lebih tinggi daripada air. Ini boleh mengelakan cecair brek daripada mendidih apabila brek menjadi sangat panas.
  2. Air boleh menyebabkan pengaratan pada bahagian tertentu di dalam sistem brek.

   Jek hidraulik

   (Rajah 1)
   (Rajah 2)
   (Rajah 3)
   1. Apabila pemegang ditolak ke hadapan (Rajah 2), injap A tertutup dan ini menghalang minyak mengalir ke tangki. Injap B pula terbuka dan ini membenarkan minyak mengalir dari silinder kecil ke silinder besar.
   2. Minyak yang mengalir ke silinder besar boleh memindahkan tekanan ke omboh besar.

   3. Apabila pemegang ditarik ke belakang (Rakah 3), injap B tertutup dan ini menghalang minyak dalam silinder besar mengalir ke silinder kecil. Injap A pula terbuka dan ini membenarkan minyak mengalir dari tangki ke silinder kecil.
   4. Apabila pemegang ditolak dan ditarik berulang kali, tekanan yang dipindah ke omboh besar adalah cukup kuat untuk mengangkut beban yang berat.
   5. Omboh besar boleh diturunkan jika injap lepas dibuka dan minyak mengalir dari silinder besar ke tangki.

   Leave a Comment