- Molekul lemak tepu ialah molekul di mana asid lemaknya hanya mengandungi ikatan kovalen karbon tunggal (- C – C -).
- Molekul lemak tak tepu ialah molekul yang mengandungi asid lemak yang mempunyai ikatan kovalen tunggal (- C – C -) dan ikatan ganda dua (- C = C -) di antara atom-atom karbon dalam rantaian hidrokarbonnya.
- Lemak tak tepu boleh ditukar kepada lemak tepu apabila bertindak balas dengan gas hidrogen pada suhu 180° dengan kehadiran nikel sebagai pemangkin.
- Tindak balas ini ialah tindak balas penambahan.
- Proses ini digunakan dalam pembuatan marjerin.
Jadual di bawah meringkaskan perbezaan antara lemak tepu dan lemak tak tepu.
Lemak tepu | Lemak tak tepu |
Terdiri daripada asid lemak tepu. Asid lemak tepu tidak mempunyai ikatan berganda antara atom karbon dalam rantai asid lemak. | Terdiri daripada asid lemak tak tepu, yang mengandungi satu atau lebih ikatan berganda dalam rantai asid lemak. |
Titik lebur yang lebih tinggi. | Takat lebur yang lebih rendah. |
Wujud sebagai pepejal pada suhu bilik. | Wujud sebagai cecair pada suhu bilik. |
Tidak boleh dihidrogenkan. | Boleh dihidrogenkan. |
Kandungan kolesterol tinggi | Tiada kolesterol |